Feel the freedom of travel

Grenzeloos netwerken

Na bijna tien jaar op een reclamebureau gewerkt te hebben als Art Director besloot ik mijn droom achterna te gaan en een wereldreis te gaan maken. Vanaf mijn geboorte ben ik slechthorend. Hierdoor ben ik enorm visueel ingesteld wat in mijn vak goed van pas kwam. Verantwoordelijk voor creatieve reclameconcepten als het managen van de creatieve afdeling is wat tot mijn takenpakket behoort. De laatste jaren was het werk behoorlijk intensief en besloot ik mijn baan op te zeggen. Net als 5 jaar geleden toen ik een trip door Europa maakte van 3 maanden ging ik weer op reis, een wereldreis. Tijdens mijn wereldreis had ik me ook voorgenomen om naast de mooie plekken te bezichtigen ook wat te doen op mijn vakgebied. Ik wilde er een aantal elementen aan toevoegen. Inspiratie op doen in alle mogelijke vormen en ook het uitbreiden van mijn zakelijk netwerk.

Ik weet dat het als slechthorende niet altijd makkelijk is om aan de bak te komen. Werk ligt niet altijd voor het oprapen en dan komt er nog bij dat je regelmatig wordt aangesproken op je auditieve beperking. Als starter of net na ontslag (weer) aan een baan komen is elke keer opnieuw jezelf presenteren en misschien nog beter je best doen dan een ander. Slechthorend zijn betekent voor mij vaak knokken voor je plek. Nu moet je voorstellen dat ik uit eigen initiatief zelf ontslag neem. Het vergt veel incasseringsvermogen als moed. Zeker als de banen niet voor het oprapen liggen. En toch ga ik op reis. Een andere insteek weliswaar en niet gelijk een andere baan te zoeken. Via zo’n reis kom je tot andere inzichten en verander je als persoon dusdanig die je voorafgaand aan je reis op zakelijk gebied onmogelijk heb gehouden.

Momenteel ben ik na een reis via Dubai, Zuid-Oost Azië, Australië, Nieuw Zeeland neergestreken in de Verenigde Staten. Mijn reis tot nu toe heeft me veel aanknopingspunten en duidelijkheid gegeven. het is inderdaad letterlijk als figuurlijk grenzeloos netwerken.

Doe eens gek loop een reclamebureau binnen
Ik moet toegeven de eerste keer was ik behoorlijk zenuwachtig. Dankzij een tip van Yona Hümmels Art Director bij DDB (een van de grootste reclamebureau’s van het land) tijdens een creatieve meeting voordat ik op Eurotrip ging zei hij dat ik niet moet gaan mailen naar bureau’s of hopen op een toevallig ontmoeting. Als je echt wilt netwerken in het buitenland moet je toch naar de mensen toe. 5 jaar geleden heb ik dat in Londen, Stockholm en Hamburg gedaan. Nu had ik tijdens mijn reis in Auckland, Nieuw Zeeland de tijd om een halve dag de grotere reclamebureau’s binnen te lopen. Je moet wel rekenen op teleurstellingen. Ik had heel veel bureau’s opgezocht maar veelal kwam ik niet verder dan de receptie. Ik vertelde dat ik een backpacker ben uit Nederland en in mijn thuisland ook een creatief/Art Director ben. En of het mogelijk was om mijn portfolio te laten zien aan de creatief directeur of een creatief die tijd heeft. Dat ze misschien ook tijd hadden om over advertising en reclame te praten. Heel vaak kreeg ik het antwoord dat ze de mensen geen tijd hebben en dat ze het druk hebben. Of ik niet terug kan mailen of op een ander tijdstip terug kan komen. Meestal bedank ik hen voor hun tijd en ga dan naar de volgende bureau. En soms heb je ook geluk. In Auckland werd ik openhartig ontvangen bij James Walter Thompson (JWT). Ik raakte aan de praat met creatieven over reclame en liet mijn portfolio zien. En hun gegevens opgenomen om in contact te blijven. De persoonlijke touch werkt altijd beter dan mailen op afstand.

Open staan voor (toevallige) ontmoetingen
Stel je tijdens je reis op voor ontmoetingen. Hoe toevallig ze ook moge zijn. Ze komen altijd wel van pas. Je praat met mensen over diverse dingen, het reizen zelf, openstaande vragen die je altijd heb willen stellen en ook over je werk. Ik ben regelmatig backpackers tegen gekomen en gevraagd hoe zij bepaalde situaties zouden oplossen tijdens je werk. Je komt dan meestal tot verhelderende antwoorden. En soms loop je tegen iemand aan die volledig in je vakgebied zit. Zo ontmoette ik Maddie die student was in Advertising en Design tijdens een trekking in Noord Thailand. Een ontmoeting hoeft niet altijd ‘nemen’ te zijn. Je kan ook geven. Zo probeerde ik Maddie tips en tricks te geven hoe ze bepaalde reclameconcepten kon maken. Een andere toevallige ontmoeting was in Seattle. Na het ontbijt kwam ik een copywriter uit New York tegen, Josh Stark, in de lobby die bezig was voor zijn eigen bedrijf. Hij had voor de grootste bureau’s gewerkt (Tribal DDB en Y&R). Na een kort gesprek ging het gelijk over reclame. Dankzij hem heb ik nu een aantal goede contacten in New York. Waar ik graag ook met mensen en bureau’s in contact wil komen.

Zie overal de mogelijkheden van in
Als je denkt dat sommige dingen doodlopen, dan is het juist niet. Een mooi voorbeeld was in Portland. Na een lange dag liep ik langs een gebouw wat bij toeval ook een van de grotere bureau’s is van de Verenigde Staten: Wieden + Kennedy. Ik liep het pand binnen naar de receptie. Helaas konden er geen creatieven een gesprek aan gaan omdat ze het te druk hadden. Maar in de grote lobby was er wel een tentoonstelling van abstracte schilderijen. Dus vol interesse ben ik al die schilderijen afgegaan en heb ik een verslag over deze schilderijen als de schilder geschreven. Ik had contact op genomen met de schilder en die bracht me in contact met de maker van de poster over deze expositie. Deze designer is creatief directeur van Microsoft. Je denkt dat het spoor dood loopt maar je ziet toch nog mogelijkheden om iets anders aan te boren.

De aanhouder wint
Het werkt ook om gewoonweg te e-mailen. E-mailen deed ik voorafgaand aan mijn reis naar diverse reclamebureau’s over heel de wereld. Kuala Lumpur, Bangkok, San Francisco, Toronto, New York noem het maar op. Naar elk gerenommeerd reclamebureau. Zoals eerder gezegd helpt e-mail niet altijd omdat de bureau’s en de creatieven aldaar tientallen mailtjes per dag krijgen en deze gewoon niet lezen. Toch loont het om te blijven e-mailen naar diverse bureau’s. Zo ben ik in contact gekomen met een creatief in Sydney en ben ik welkom om bij TBWA in Toronto langs te gaan.

Check voor meetings of bijeenkomsten
De maanden mei en juni zijn belangrijke maanden voor veel creatieven in de wereld. Een van de belangrijke prijzen zijn New York Festivals en de Epica Awards. Net als de Art Directors Club Global diverse meetings en prijzen gala’s hebben. Zoals de portfolio night. Dat wordt dit keer op 20 mei gehouden en de Miami ADC Fesival waar alle creatieven van de wereld bij elkaar komen. Helaas ben ik op dat moment niet in de buurt om er even langs te komen terwijl ik genoeg mailtjes en aankondigingen heb gehad. Maar probeer altijd te kijken in de stad of regio waar je bent of er bijeenkomsten zijn mensen in je vakgebied. Zo is dat bij mij bijeenkomsten en waar veel creatieven aanwezig zijn. Het internet is een mooi medium om op te zoeken of er eentje in de buurt is. Het voordeel is dat je in 1 avond heel veel creatieven leert kennen als ook je portfolio aan diverse creative directors als creatieven kan laten zien waar door je tijd bespaart om langs alle bureau’s te gaan. 

Gebruik je huidige contacten en netwerk
Dit klinkt als een open deur maar het kan je erg helpen om een contact te zoeken in het buitenland. Via de IFHOHYP (Internationale slechthorende jongeren federatie) heb ik regelmatig contact mensen in het buitenland die ik al ken. Maar de contacten aldaar kennen waarschijnlijk ook mensen die eventueel in je netwerk zitten. Of op Linkedin waar ik al enkele mensen bij buitenlandse bureau’s hebben gewerkt. Ik vraag of ze toevallig nog contacten weten waar ik langs kan komen. Een aantal jaar geleden kwam ik in contact met een Creatief Directeur in New York (destijds voor het grote BBDO) die in het vakblad Adformatie gestaan heeft. Ik was zo geïnteresseerd dat ik met hem contact opgenomen had en sindsdien hadden we contact. In de tussentijd was hij verhuisd naar San Francisco en werkzaam voor Goodby, Silverstein & Partners. Tijdens mijn reis deed ik ook deze stad aan in de staat Californië. Omdat ik hem al kende in het verleden was een afspraak zo gemaakt. Ook helpt het om contacten in je lokale en familiaire kring te polsen.

Bereid je altijd voor en sla het advies op
Als je uiteindelijk wordt uitgenodigd, net als je op een sollicitatiegesprek mag komen, bereid je altijd voor. Het charmeert mensen dat je iets over ze weet en dat je kan praten over de campagnes die ze gemaakt hebben. In de reclamewereld charmeert het nog meer om te weten welke campagnes ‘award winning’ zijn. Probeer je ook een beetje na te gaan wat de gedachte gang van de creatief of het bureau is. Bovendien steek je er misschien nog wat van op. Daarnaast was het voor mij zaak om je verhaal altijd klaar te hebben waarom ik eigenlijk langs kom. Ik had altijd het verhaal dat ik graag over advertising en de advertising cultuur in een bepaalt land wil onderzoeken aan de hand van mijn portfolio. Zo kon ik de verschillen als de overeenkomsten zien. Als ze trouwens advies geven op je portfolio of diverse andere zaken. Schrijf het meteen op. Het geeft aan dat je het ook serieus neemt en dat je er wat mee gaat doen.

Discussieer er op los
Ik ontmoet diverse mensen uit diverse landen. Diverse landen betekent ook diverse culturen. Tijdens mijn bezoek aan diverse bureau’s discussieer ik regelmatig met betrekking tot de Nederlandse cultuur van reclame maken en de reclame cultuur waar ik op dat moment ben. Zo zijn Nieuw Zeelanders als Australiërs geneigd om meer naar zichzelf te kijken ze willen liever creatieven van eigen bodem. Terwijl ik dan aangeef dat het af en toe ook zinvol is om over de grens te kijken en buitenlandse creatieven toe te laten of naar je reclamecampagne te kijken. Je hoeft niet altijd meegaand te zijn. Je komt juist tot meer inzichten als je de discussie los maakt. Een eigen mening in de reclame is erg belangrijk. Het is overigens wel zaak hoe je de mening brengt. Wij Nederlanders zijn vrij direct en zo’n houding kan in een andere cultuur vrij bot overkomen.

Profiteer van de positieve vibe
Wat me altijd opvalt is als ik een creatief tegenkom of dat ik op een bureau uitgenodigd ben is dat ik daar ontzettend veel energie van krijg. Gebruik deze ‘positieve vibe’ om er te volste van genieten. Juist door deze energie-boost krijg je uitstraling veel kracht mee. Alsof je een en al positiviteit uit straalt wat weer positief op de mensen werkt die je tegenkomt. Het helpt ook om positief te blijven ook al vinden ze je portfolio niks. Of een positieve draai aan een discussie te geven. Uiteraard ben je dan zenuwachtig wanneer je het reclambureau binnen stapt maar door die ‘positieve vibe’ overstemt dit gevoel waardoor je uiteindelijk een betere presentatie kan weg zetten.

Inspiratie doe je overal op.
Of je nu ruim 4000 meter hoog boven in de bergen zit, of een museum bezoekt midden in de stad. Hoe groot of klein bepaalde momenten ook zijn. Het inspireert me altijd. Als Art Director ben ik gewend om supersnel te denken en bepaalde situaties om te zetten in een concept. In Seattle bijvoorbeeld was ik in de Gum Ally. Een steegje waarbij de muren helemaal vol zijn beplakt met kauwgom. Het is daar de lokale toeristische attractie. Als conceptdenker had ik een aantal geleden een anti-kauwgom campagne. Omdat veel mensen zomaar hun gom op straat gooide. De Gum Ally in Seattle gaf me de perfecte oplossing voor dit probleem. Meestal probeer ik mijn inspiratie te documenteren in een schets in een schetsboek of te fotograferen voor later. Als de situatie erom vraagt tijdens een nieuwe opdracht komen die momenten vanzelf naar boven. Laat je niets wijs maken dat bepaalde dingen je niet inspireren. Een eenzame rots in een kale vallei of juist die ene zin die een creatief of backpacker heeft uit gesproken kan je een of andere manier helpen in je creatieve proces in een later stadium.

Probeer het contact levend te houden
Het nadeel van contacten op afstand, zeker als je op een gegeven moment thuis bent, kunnen deze verwateren. Je kan dan zo veel mogelijk het contact warm houden door middel van het advies wat je bij hun ingewonnen hebt gebruiken en de bevinden terug mailen of bellen. Wat zeker helpt is als Art Director met een portfolio is mijn portfolio aanpassen en deze terug sturen. Wees wel realistisch dat ruim de helft van de contacten kunnen vervagen. Maar de contacten die overblijven koesteren en onderhouden. Mocht er een kans voor doen dat je ze kan spreken of dat je daar toevallig in de buurt bent aarzel dan niet om contact op te nemen om ze weer te bezoeken. Ze vinden het altijd leuk om te weten hoe het met je gaat en wat je progressie is.

Once in your lifetime opportunity
Een kans die je een keer krijgt van je leven. De baan van je dromen of een wereldreis. Als je deze kans krijgt geniet ten volste maar maak er dan ook maximaal gebruik van. Toch maar even een extra dagje in een stad verblijven om alle bureau’s af te gaan. Toch maar even naar die expositie. Als er mogelijkheden zich voor doen maak er dan ook gebruik van. Het maakt die paar extra uurtjes toch niet uit. Ik denk regelmatig van: ik ben er nu toch, straks als ik in een andere plek ben kan ik niet meer terug. Maar het kan ook anders natuurlijk. Ik hoop misschien toch die ene kans te krijgen om ergens in het buitenland aan de bak te komen. Of via de contacten die ik op doe in het buitenland weer in Nederland aan een baan te komen. Juist door mijn weblog laat ik zien dat ik me bezig blijf houden in mijn vakgebied.

Zet je angsten opzij en creëer zelfvertrouwen
Op reis gaan en zeker zo lange reis zit vol met onzekerheden. Wat gaat er gebeuren, wie kom ik tegen? Ik geef toe de eerste reizen die ik ooit maakte was ik zeer zenuwachtig. Dat geldt helemaal als je ook nog diverse reclamebureau’s en (grote) creatieven op gaat zoeken. Wees er niet bang voor om fouten te maken. Je kan ook denken ‘ik ben hier misschien maar 1 keer en daarna zie ik ze nooit meer, wat heb ik te verliezen’. Uiteindelijk krijg je er meer vaardigheid in en gaat het allemaal wat makkelijker des te vaker je het doet. Het zelfvertrouwen is uiteindelijk zo groot dat je dit ook mee kan nemen als je thuis bent.

Just do it
Last but not least. Op het moment dat je op wereldreis gaat heb je het moeilijkste gedeelte al gehad. Je doet het! Je bent over de drempel gestapt om je dromen waar te maken. Als er een moment zich voor doet zoals in mijn geval dat je een aantal creatieven tegenkomt. Of dat je een dagje ‘vrij’ hebt tussen alle activiteiten door heb de ‘ballen’ om ook gewoon een bedrijf binnen te stappen van je vakgebied. In dit geval doe ik het zonder enige zenuwen en loop zo’n bureau binnen. Mocht je hier toch zenuwen over hebben. Moet je maar denken: het moeilijkste heb ik namelijk gehad de drempel overstappen om op reis te gaan.

No Comments

Leave a Comment